Elpriserna stiger i södra Sverige – men ingen elkris i sikte

Idylliskt landskap med röda bondgårdar utspridda bland gröna fält och träd. En fridfull sjö och skogsklädda kullar syns i bakgrunden under en molnig blå himmel.

De senaste dagarna har elpriserna skjutit i höjden i södra Sverige, särskilt i elområdena SE3 och SE4. Trots detta är det svenska energisystemet stabilt och vi står inte inför en kris. Här är orsakerna bakom prisuppgången och vad det betyder för konsumenterna.

Låg vindkraft och kalla temperaturer pressar priserna

Den plötsliga prisökningen beror främst på låg vindkraftsproduktion i både kontinentala Europa och södra Sverige. Då den nordiska elmarknaden är starkt sammankopplad med resten av Europa, smittar de höga priserna i våra grannländer av sig, särskilt i de södra delarna av landet. Samtidigt bidrar de sjunkande utomhustemperaturerna till en ökad efterfrågan på el både här och i Europa.

Stabil energiförsörjning trots höga priser

Trots prisuppgången är det svenska energisystemet inte ansträngt. Tillgången på gas i Europa är stabil, de nordiska vattenmagasinen är välfyllda och kärnkraften fungerar som förväntat. Detta är en kontrast till den utmanande situationen som rådde under 2022 och 2023.

Maria Westrin, enhetschef för Energimarknader på Energimyndigheten, förklarar att de höga priserna inte beror på en bristande energiförsörjning, utan snarare på de sammankopplade europeiska energimarknaderna och begränsningar i det svenska elnätet:

– En stor del av elöverskottet produceras i norra Sverige, men vi saknar tillräcklig överföringskapacitet för att föra elen till södra delarna. Det här är ingen elkris, men med mer lokal produktion och starkare nät hade vi sett lägre priser i södra Sverige, säger hon.

Ett flexibelt men komplext elsystem

Det svenska elsystemet är en del av ett större europeiskt nätverk där el ständigt exporteras och importeras mellan länder. Detta skapar variationer i pris under dygnet men bidrar samtidigt till ett stabilare och mer kostnadseffektivt system. Under 2024 har vi också upplevt perioder med rekordlåga priser, och ibland till och med negativa elpriser.

Westrin påminner om att Sverige är beroende av både import och export för att säkerställa sin energiförsörjning.

– Vi måste komma ihåg att vi också importerar viktiga råvaror, som uran och gas. Det är en balans mellan export och import. Höga priser kan förekomma vissa timmar, men det finns inget som tyder på att vi kommer att se höga priser under hela vintern. Redan till helgen väntas priserna sjunka, säger hon.

Timavtal kan sänka elkostnader

De som påverkas mest av höga elpriser är konsumenter med timprisavtal, som kan se betydande variationer i sina elräkningar beroende på när de använder el. Å andra sidan ger timavtal också möjligheten att spara pengar genom att styra sin elanvändning till lågpristimmar, till exempel genom att tvätta eller ladda bilen nattetid.

I SE3 och SE4 har 14 procent av hushållen timavtal, medan majoriteten har avtal som skyddar dem från tillfälliga pristoppar.