Så undviker du oseriösa solcellsföretag – 3 viktiga tips

Ett pittoreskt gult trähus med rött tegeltak har solpaneler. Den har ett mysigt däck med utemöbler och är omgivet av höstträd med levande gult och orange lövverk. Böljande kullar och ytterligare hus syns i bakgrunden.

Solceller har blivit en alltmer populär lösning för att minska elräkningarna för svenska hushåll. Men med den ökande efterfrågan har också antalet oseriösa solcellsföretag ökat. Dessa företag kan erbjuda billiga installationer, men de kan också resultera i brister i installationerna, felaktiga garantier och till och med bränder.

Här är tre viktiga tips för att undvika oseriösa solcellsföretag

1. Kontrollera företagets bakgrund och referenser

Det första steget är att kontrollera företagets bakgrund och referenser. Detta kan du göra genom att:

Kontrollera företaget: Sök efter företaget online och kolla recensioner på olika plattformar. Använd vår lista över solcellsföretag på SolcellsGuide.se för att hitta verifierade och betrodda företag.

Läs recensioner: Läs vad andra kunder har sagt om sina erfarenheter med företaget. Titta efter mönster i recensionerna – om många kunder klagar på samma saker, kan det vara en varningssignal.

Se upp för för bra erbjudanden: Om något låter för bra för att vara sant, så är det oftast det. Var skeptisk mot företag som erbjuder extremt låga priser jämfört med konkurrenter.

2. Granska offerten noggrant

En annan viktig sak är att granska offerten noggrant. Detta kan du göra genom att:

Skriftlig offert: Be alltid om en detaljerad, skriftlig offert innan du bestämmer dig. Offerten ska inkludera alla kostnader, från material och arbete till eventuella extra avgifter.

Avtal: När du väl bestämt dig för ett företag, se till att få ett skriftligt avtal. Avtalet ska tydligt ange vad som ingår i tjänsten, tidsramar, garantier och betalningsvillkor. Läs igenom avtalet noggrant och tveka inte att fråga om något är oklart.

3. Välj en leverantör med bra garantier och erfarenhet

Det sista steget är att välja en leverantör med bra garantier och erfarenhet. Detta kan du göra genom att:

Certifikat och licenser: Fråga företaget om de har nödvändiga certifieringar, till exempel från Swedac eller Elsäkerhetsverket. Dessa certifieringar visar att företaget uppfyller de tekniska och säkerhetsmässiga kraven.

Garanti och försäkringar: Kolla om företaget erbjuder garantier på sina produkter och tjänster. En lång garanti är ofta ett tecken på att företaget tror på kvaliteten på sina produkter. Se också till att företaget har ansvarsförsäkring om något skulle gå fel under installationen.

Med dessa tre tips kan du undvika oseriösa solcellsföretag och istället hitta en pålitlig solcellsleverantör som kan hjälpa dig att installera solceller på ett säkert och effektivt sätt.