Hultsfred står värd för Sveriges största solcellspark – första spadtaget nu taget

Hultsfred står värd för Sveriges största solcellspark – första spadtaget nu taget

I Hultsfred har idag första steget tagits mot att realisera vad som ska bli den största solcellsparken i Sverige, enligt energiföretaget E on. Denna omfattande investering på över 200 miljoner kronor representerar en betydande ekonomisk satsning för regionen.

Projektet omfattar byggandet av inte bara denna park utan totalt tre parker, som tillsammans kommer att leverera den högsta effekten bland Sveriges solcellsanläggningar. Martin Höhler, chef för E ons eldistribution, understryker parkens kapacitet: “Det beror på solförhållanden men den kan ha en effekt av 150 megawatt som är den absolut största solparksklassen i Sverige.”

Till skillnad från Sveriges nuvarande största solcellspark som har en effekt på 25 megawatt, kommer den nya anläggningen i Hultsfred att ha en effekt på hela 150 megawatt. Detta placerar den inte bara som störst i effekt utan också som den mest omfattande till ytan i landet, enligt uppgifter från E on.

Den nya solcellsparken förväntas bidra positivt till Hultsfreds lokalbefolkning och näringsliv på flera vis. Nya arbetstillfällen kommer att skapas under byggfasen, och den färdiga anläggningen kommer att stimulera ytterligare industriell etablering i området. “Den ger möjligheter till andra industrier att etablera sig här för att det kommer finnas elkraft till framtiden,” förklarar Lars Rosander (C), kommunalråd i Hultsfreds kommun.

Källa:

Hitta ett Solcellsföretag nära dig