tvätta solceller, solcellstvätt

När ska du tvätta solcellerna?

Varför är det viktigt att tvätta solcellerna?

Att investera i solceller är ett steg mot en hållbar och kostnadseffektiv energiförsörjning. För att maximera din investering är det dock avgörande att hålla dina solpaneler rena. Smuts, damm, löv, och fågelspillning kan alla ha en negativ inverkan på solcellernas effektivitet och därmed minska den mängd el de genererar. Låt oss dyka djupare in i varför renlighet är så viktig och vad smutsen faktiskt kan orsaka.

Smutsiga solceller tappar effekt

När solceller täcks av smuts och annat skräp minskar deras förmåga att effektivt fånga och omvandla solenergi till elektricitet. Detta beror på att smutsen blockerar solljuset från att nå solcellernas yta, vilket kan leda till en betydande minskning av systemets totala energiproduktion. Enligt vissa studier kan orena solpaneler förlora mellan upp till 20% av sin effektivitet, beroende på graden av smuts och typen av föroreningar.

Ökar solcellernas livslängd

Regelbunden rengöring bidrar inte bara till att optimera prestanda utan kan också förlänga solpanelernas livslängd. Genom att hålla dem rena undviks långsiktiga skador som kan uppstå på grund av ackumulerad smuts och skräp. Dessutom kan regelbunden rengöring hjälpa till att identifiera eventuella problem med solpanelerna tidigt, vilket gör det möjligt för tidiga åtgärder för att förhindra större reparationer.

Utöver prestanda och underhåll, kan rena solpaneler också ha en estetisk fördel, särskilt för bostäder eller företag som värdesätter sitt visuella intryck. Rena och tvättade solcellssystem kan bidra till att förbättra en fastighets övergripande utseende och marknadsvärde.

Bästa tidpunkten på året att tvätta solcellerna

Att bestämma den bästa tiden på året för att tvätta dina solceller är viktigt för att maximera deras effektivitet och förlänga deras livslängd. Generellt rekommenderas det att tvätta solceller under de tidiga vårmånaderna eller sent på hösten. Dessa perioder motsvarar ofta de tidpunkter då dina solceller har samlat på sig mest smuts och damm, och rengöring kan ha störst positiv effekt på deras prestanda.

Varför ska man tvätta solcellerna på våren och hösten?

 • Våren: Efter vintern kan solceller ha ackumulerat smuts, sot och annat skräp. Våren, med dess mildare väder, är en idealisk tid för rengöring innan de soliga och produktiva sommarmånaderna tar vid. Detta säkerställer att dina paneler är i toppskick för att maximera solinstrålning under sommaren.
 • Hösten: Att rengöra solcellerna efter sommaren hjälper till att avlägsna smuts och skräp som ackumulerats under de soliga månaderna. Detta förbereder dina paneler för vintern, även om vintermånaderna ofta ger mindre solenergi i många regioner.

Undvik högproduktiva månader

Om det inte är nödvändigt, undvik att tvätta solcellerna under deras mest produktiva månader. I de flesta fall innebär detta sommaren. Anledningen är att du inte vill störa produktionen under dessa kritiska perioder utan istället försäkra dig om att panelerna är rena och klara för dessa månader i förväg.

 

solcellsvätt, tvätta solcellerna
Smutsiga solpaneler kan tappa upp till 20% i effekt.

Tecken på att det är dags att tvätta dina solceller

Att veta när det är dags att tvätta dina solceller är nyckeln till att upprätthålla deras effektivitet. Här är några indikationer på att det kan vara dags för en solcellstvätt:

Visuella tecken på smutsiga solceller

 • Ackumulerad smuts och skräp: Detta är det mest uppenbara tecknet. Om du kan se att dina paneler är smutsiga, är det definitivt dags för en rengöring.
 • Fågelspillning: Detta kan inte bara blockera ljuset utan även skada panelernas yta om det inte rengörs bort korrekt.
 • Löv och grenar: Dessa kan inte bara skugga panelerna utan också hålla kvar fukt som kan leda till andra problem.

Solcellerna tappar effekt

 • Minskad energiproduktion: En plötslig eller gradvis minskning av energiproduktionen kan vara ett tecken på att dina solceller behöver rengöras. Många moderna system inkluderar övervakning som kan hjälpa dig att identifiera sådana trender.
 • Övervakningsprogram: Använd programvara eller appar som är kopplade till ditt solenergisystem för att övervaka dess prestanda över tid. Signifikanta avvikelser från förväntad produktion kan indikera att det är dags för rengöring.

Hur du säkert rengör dina solceller

Rengöring av solceller behöver inte vara komplicerat, men det är viktigt att göra det säkert och effektivt för att undvika skador på panelerna eller dig själv. Här är en steg-för-steg guide:

Steg 1: Säkerhetsföreberedelser

 • Stäng av systemet: Innan du börjar, se till att solenergisystemet är helt avstängt för att undvika elektriska risker.
 • Använd säkerhetsutrustning: Bär lämplig säkerhetsutrustning som halkfria skor, handskar och skyddsglasögon.

Steg 2: Välj rätt tid på dagen

 • Undvik mitt på dagen: Det är bäst att tvätta solcellerna antingen tidigt på morgonen eller sent på eftermiddagen för att undvika stark sol och hetta.

Steg 3: Använd lämpliga rengöringsmaterial

 • Mjukt vatten: Använd helst avmineraliserat (mjukt) vatten för att undvika kalkfläckar.
 • Mild rengöringslösning: Vid behov kan en mild såplösning användas, men undvik starka kemikalier.
 • Mjuk borste eller svamp: Använd en mjuk borste eller svamp för att försiktigt ta bort smuts och skräp.

Steg 4: Skölj och torka dina solceller

 • Skölj noggrant: Efter att du har skrubbat panelerna, se till att du sköljer dem noggrant med rent vatten.
 • Låt torka naturligt: Solceller torkar bäst naturligt. Använd inte hårda verktyg som skrapor eller trasor som kan repa ytan.

Anlita ett solcellsföretag för att tvätta solcellerna

Att hitta ett pålitligt solcellsföretag för installation, underhåll eller rengöring av dina solceller är avgörande för att säkerställa att du får ut mesta möjliga av din investering. För att underlätta denna process har vi samlat en omfattande lista över solcellsföretag från hela landet. Oavsett om du letar efter professionell hjälp med installation, behöver rådgivning kring vilka solceller som passar bäst för ditt hem, eller om du behöver experthjälp med underhåll och rengöring, kan du hitta ett företag som passar dina behov.

Läs vår sida om Solcellsföretag för att utforska vår omfattande lista över solcellsföretag i hela Sverige. Vi har gjort det enkelt för dig att hitta företag sorterade efter tjänster, läge, så att du kan göra ett informerat val. Varje företagsprofil innehåller detaljerad information som hjälper dig att förstå vad de erbjuder, inklusive deras expertisområden, tjänster, och kontaktuppgifter, så att du enkelt kan komma i kontakt med dem för mer information eller en offert.

Lycka till!

Vill du veta vad solceller kostar för ditt hus?

Använd vår Solcellskalkylator eller hitta ett Solcellsföretag nära dig

Dela: